Tarihçe

23.10.2023 198

Mersin - Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesi

 

TARİHÇESİ

1909-1910 ders yılı başında bugünkü Kayatepe İlkokulunun bulunduğu maarife ait binadaki rüştiye, beş senelik idadiye çevrilmiştir. Kapatılma tarihi olan 1. Teşrinisani. 1919 (1 Kasım.1919) tarihine kadar devam etmiştir.

1. Teşrinisani 1919'da Mersin'i işgal eden Fransız kuvvetleri kumandanlığı tarafından İdadi Müdürü Nazmi Bey'e okulu derhal kapatması ve kendisinin de 24 saat zarfında şehri terk etmesi tebliğ olunması üzerine, beş senelik Mersin İdadisinin kapıları Milli Kıyamın neticelerine bağlı olmak üzere zaruri bir şekilde kapanmıştır.

İstiklâl Harbi'nin büyük zaferi, Mersin'de kapatılan idadi kapılarını yeni nesle açma imkânını hazırlamıştır. Çevrenin özelliği düşünülerek programlara Mesleki ve Ticari dersler ilâve edilmek suretiyle 1922 yılı Birinci teşrininde kapatılan İdadi, Mersin Ticaret İdadisi namıyla Magrumati ismindeki bir Hristiyanın evinde yeniden açılmıştır. Bu bina kazaen yanmış, evraklar ve kayıtlar kurtulamamıştır.

1926-27 ders yılı başında Ticaret İdadisine ait hususi teşkilât kaldırılarak müessese ortaokula çevrilmiştir. Üç katli ve kâgir olan bu bina (halihazır erkek sanat enstitüsü binasıdır) Hacıkozma namındaki şahıstan kalma olup 4-10-1931 Vilâyet meclisince okula tahsis edilmiştir. 30-5-1933 tarihinde iki büyük parça istimlâk ile ihtiyacı karşılayacak hale getirilmiştir. Muntazam tedrisatla bu bina 1945-46 tarihine kadar ortaokul olarak kullanılmıştır.

1945-46 ders yılı hamiyetperver Mersinlilerin maddi ve manevi yardımlarıyla Vali Tevfik Sırrı Gür zamanında inşa edilen bu binaya taşınarak aynı yıl liseye çevrilmiştir. Her sene eksiklikleri peyderpey tamamlanarak geliştirilmiş 1957-58 ders yılında mevcut ihtiyaca kâfi gelmediğinden Maarif Vekâleti tarafından 13 oda, iki büyük salonla diğer bir kısım müştemilât binaya ilâve edilmiştir. Aynı sene yine Maarif Vekâletinin yardımı ile yapıldığı günden beri natamam alt kattaki 17 odanın tavanı yaptırılmıştır. Ayrıca Vali Cavit Tevfik Okyavuz, Mersin Belediyesi ve hamiyetli Mersinlilerle Hulusi Açıkalın başkanlığında Halim Baylan, Fethi Hallaç, Turgut Burgaç, Nimet Tufan, Hüseyin Erkal, Zekerriya Ergenç'ten müteşekkil Lise Koruma ve Kalkınma Derneğinin himmetleriyle 150 yataklı bir pansiyonla 14 dükkânı ihtiva eden bir bina daha kazanmıştır. Yine ayni yıl içinde Mersin Belediye Meclisi, okulun bitişiğindeki 17 dükkânı olduğu gibi Mersin Lisesi Kalkındırma ve Koruma Derneğine devren hibe etmiştir.

Mersin Lisesi 22 sınıf, 3 laboratuvar, 1 toplantı salonu, 1 konferans salonu, 1 spor salonu, 3 idare odası, iki büyük deposu ve 10 iç kısım salonu ihtiva etmekte ve 6 yerde tuvaleti bulunmaktadır.

Okulu yaptıran şahıslar ve müesseselerin isimlerini yaptırdıkları sınıflar üzerine yazdırmak suretiyle eserlerinin ve isimlerinin ebedileştirilmesine çalışılmaktadır. Lisemizin meydana getirilişinde maddi ve manevi yardımları bulunan bütün şahısları Mersin Lisesi adına hürmet ve minnetle anar, bu yardımlarını esirgemeyen müessese ve hamiyetperverlere teşekkürü bir borç biliriz.

Okulumuzun adı 1964 yılında binanın yapımını sağlayan Valimizin ismi verilerek, Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi olarak Bakanlık onayı ile değiştirilmiştir.

Okulumuz 05.07.2005 tarih ve 7374 sayılı bakanlık onayı ile Anadolu Lisesine dönüştürülerek bu tarihten itibaren okulumuzun adı Mersin Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesi olmuştur.